DGAME2 DIWCM 24-11-2011


photos/DSC08110.jpg
photos/DSC08124.jpg
photos/DSC08127.jpg
photos/DSC08133.jpg
photos/DSC08137.jpg
photos/DSC08158.jpg

Serious gaming voor windturbine onderhoudsconcepten

Een dertigtal bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen werken in het kader van het project 'World Class Wind Turbine Maintenance' aan nieuwe onderhoudscontepten voor on- en offshore windturbineparken. Ondersteund door het Dutch Institute World Class Maintenance probeert het consortium zoveel mogelijk kennis te bundelen en te vertalen in onderhoudsconcepten voor verschillende typen windturbines.

"Er is al erg veel kennis, kunde en technologie voorhanden", stelt projectleider Paul van Kempen (KEC). "De projectdeelnemers willen op basis hiervan doorontwikkelen en demonstreren waartoe we in Nederland in staat zijn. Ons streven is om diverse eigenaren van windturbineparken compleet te ontzorgen op het gebied van onderhoud. Dankzij condition based-monitoring kunnen we dit in principe voor parken over de hele wereld doen. Om de impact van verschillende onderhoudsconcepten te ervaren en ook de noodzaak tot samenwerking in de keten zichtbaar te maken, gebruiken we een serious game waarbij een windturbinepark op de Noordzee moest worden onderhouden en geëxploiteerd.

De serious game is ontwikkeld door het Asset Management Centre (AMC) en mede gesponsord door DI-WCM. "De serious game biedt een reële omgeving waarin duidelijk wordt dat onderhoud niet gezien moet worden als kostenpost, maar als dé industriële sleutel naar return on investment, gezonde samenwerking in de keten en, in dit specifieke geval, duurzaamheid", aldus John Stavenuiter van het AMC.

Bron: DI-WCM Magazine 'Maintenance', uitgave december 2011 

AMC Bilingual Web Solution, Version 1.13 (October 15th, 2008)
AMC Centre